Ένα αρχαίο θέατρο που παραμένει «ζωντανό». Από το 1955 συγκλονιστικές παραστάσεις αρχαίου δράματος βρίσκουν τη φυσική θέση τους σε αυτό. Είτε τη συνδυάσετε με την παρακολούθηση κάποιας παράστασης είτε όχι, η περιήγηση σε αυτόν τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο συνιστά, ακόμη και σήμερα, θεραπεία ψυχής και σώματος. Ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco που αξίζει να επισκεφτείτε.
Αξίζει να δείτε στην Αρχαία Επίδαυρο
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου: μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και αξιοθέατο παγκόσμιου βεληνεκούς του σύγχρονου κόσμου: το περίφημο θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Συνδυάζει την τέλεια ακουστική, την κομψότητα και τις συμμετρικές αναλογίες. Κατασκευάστηκε γύρω στο 340 – 330 π.Χ., για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις οι ασθενείς του Ασκληπιείου και ήταν σε χρήση τουλάχιστον έως τον 3ο αι. μ.Χ. Φανταστείτε πώς θα ήταν, όταν εδώ τελούνταν οι μουσικοί, ωδικοί και δραματικοί αγώνες των Ασκληπιείων κάθε τέσσερα χρόνια την άνοιξη, καθώς και άλλες παραστάσεις δραμάτων που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού…
Ένα θέατρο ζωντανό: ταξίδι στον σύγχρονο μύθο
Θεσμός από το 1955 και μετά, το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου έχει εξέχουσα θέση και στην πολιτιστική διαδρομή της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς έχει φιλοξενήσει κορυφαίες παραστάσεις αρχαίου δράματος με τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορογράφους, μουσικοσυνθέτες, αλλά και παραγωγές όπερας, χορού και συναυλίες συμφωνικής μουσικής. Οι διασημότερες όλων ήταν οι παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσίασε τη «Νόρμα» του Β. Μπελίνι το 1960 και τη «Μήδεια» του Λ. Κερουμπίνι τον επόμενο χρόνο με τη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας, σε σκηνοθεσία Αλ. Μινωτή και σκηνικά-κουστούμια Γ. Τσαρούχη.
Ασκληπιείο Επιδαύρου: η «μήτρα» της ιατρικής στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο, σε αυτή την καταπράσινη περιοχή με το ήπιο κλίμα και τα άφθονα ιαματικά νερά, κτίστηκε το Ασκληπιείο, έδρα του θεού-ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Τα μνημεία του αποτελούν παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και σπουδαία μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα και τον τότε γνωστό κόσμο. Η λατρεία του Ασκληπιού καθιερώθηκε εδώ τον 6ο αιώνα π.Χ.
Η παραθαλάσσια και κοσμική Παλαιά Επίδαυρος
Ο παραθαλάσσιος αυτός οικισμός της Πελοποννήσου, με τις υπέροχες δαντελωτές παραλίες πήρε ζωή χάρη στις παραστάσεις του αρχαίου θεάτρου και πλέον στην προβλήτα του δένουν κάθε καλοκαίρι δεκάδες κότερα και ιστιοπλοϊκά. Ηθοποιοί και θεατρόφιλοι το επέλεξαν για «στέκι» των διακοπών τους, ενώ πολλοί διάσημοι έκτισαν βίλες στην κατάφυτη από ελιές και εσπεριδοειδή περιοχή.
Νέα Επίδαυρος: ένας γραφικός οικισμός στην καρδιά της Πελοποννήσου
Ο γραφικός οικισμός απλώνει τις γειτονιές του πάνω σε βραχώδεις πλαγιές. Το απάνεμο λιμανάκι και επίνειό του διαθέτει και μαρίνα. Από το ενετικό κάστρο θα αγναντέψετε το φαράγγι του Βόθυλα.
Λυγουριό: μια κωμόπολη με μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία
Κτισμένο στους κατάφυτους πρόποδες του Αραχναίου όρους, ζωντανεύει το καλοκαίρι χάρη στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Τα αξιοθέατά του φανερώνουν τη μακραίωνη και πολυσήμαντη ιστορία της περιοχής. Στο ψηλότερο σημείο του οικισμού θα δείτε τα ερείπια των τειχών της αρχαίας Λήσσας.
Οι κρυμμένοι θησαυροί της Αρχαίας Επιδαύρου
Το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου
Κτισμένο στα τέλη του 4ου αιώνα, το μικρό θέατρο της Επιδαύρου αποκαλύφθηκε μετά από 23 αιώνες λήθης και σιωπής, το 1972. Τα εδώλια του θεάτρου και οι θρόνοι φέρουν επιγραφές με ονόματα των χορηγών και συνδέουν το μνημείο με τον Διόνυσο. Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών «Μουσικός Ιούλιος».
Ταξίδι στα στέκια των θρύλων της τέχνης
Σε μερικές από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής, τα πάντα θυμίζουν το πέρασμα των μεγάλων ηθοποιών και σκηνοθετών που έρχονταν εδώ κατά την προετοιμασία και μετά τις πρεμιέρες των σπουδαίων παραστάσεών τους στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Η παράδοση συνεχίζεται…
Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη
Στην είσοδο του Λυγουριού δεσπόζει το μουσείο με τα σπάνια εκθέματα που αναδεικνύουν τον ορυκτό, παλαιοντολογικό και φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου, αλλά και ευρύτερα της Ελλάδας. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ένας αμμωνίτης, ηλικίας 235 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στο χώρο του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου.